DICA actualiseert 17 registraties met COVID-19-module

De COVID-19 pandemie heeft een grote impact op de zorg. DICA heeft daarom een COVID-19-module ontwikkeld waarmee de consequenties van de coronacrisis voor diagnostiek, behandeling en uitkomsten van non-COVID-19 zorg gemeten worden. De module bestaat uit een beperkte vragenlijst, die informeert naar (de verdenking op) COVID-19 besmetting van patiënten. Met deze update in de registraties ontstaat actuele en betrouwbare kwaliteitsinformatie over de geleverde zorg. Op basis hiervan kan de zorg over 2020 geëvalueerd en verder verbeterd worden.

Registraties kunnen per 14 augustus de COVID-19-module inzien. De resultaten worden via het Codman Dashboard teruggekoppeld aan ziekenhuizen en zorgverleners.

Zorgevaluatie en zorgverbetering

Kwaliteitsregistraties leveren data over het handelen van zorgverleners en vormen de basis voor zorgevaluatie en –verbetering. “De coronacrisis heeft een enorme impact op het reguliere zorgaanbod en kan de huidige resultaten van kwaliteitsregistraties beïnvloeden”, stelt dr. Michel Wouters, Hoofd Wetenschappelijk Bureau DICA.

“Door de COVID-19-module blijven data uit 17 kwaliteitsregistraties van DICA actueel. Door deze data weer slim en efficiënt in te zetten, kunnen we zowel de maatschappelijke- als zorgeffecten van de coronapandemie voor de non-COVID-19-zorg in kaart brengen en beter begrijpen,” zegt Wouters.

Hergebruik

Bestaande gegevens over vastgestelde SARS-CoV-2 besmettingen worden zoveel mogelijk hergebruikt en de module sluit aan op bestaande standaarden. Zo kunnen ziekenhuizen de resultaten die zij tijdens de coronacrisis hebben geleverd aan de NICE-registratie, hergebruiken om de Covid-19-module in te vullen. Vanuit de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) worden exports beschikbaar gesteld aan de ziekenhuizen die weer worden doorgestuurd naar MRDM, dataverwerker namens zorgaanbieders.

De module is met behulp van een subsidie van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS) ontwikkeld.

Meer informatie? Ga dan naar de supportpagina.

IMPACT coronacrisis op ziekenhuiszorg inzichtelijk dankzij goede samenwerking registraties en verwerkers Categorie: Algemeen

De Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR) hebben de effecten van de coronacrisis onderzocht en gepubliceerd in het IMPACT rapport. Hoewel de kwaliteit van zorg op peil is gebleven, zijn er grote zorgen over de effecten van uitgestelde zorg. De SKR…

Door IMPACT coronacrisis op ziekenhuiszorg inzichtelijk dankzij goede samenwerking registraties en verwerkers
Lees meer

Wouter van Dijk over hergebruik van data bij kwaliteitsregistraties tijdens Dutch Health Week Categorie: Algemeen

Van 18 tot en met 21 mei 2021 vond de eerste editie van de Dutch Health Week plaats, het grootste online evenement voor de zorgsector in 2021. In de tafelsessie van Hans Mekenkamp (MedicalPHIT) gaan Wouter van Dijk (MRDM), Carolien Bouma (Registratie…

Door Wouter van Dijk over hergebruik van data bij kwaliteitsregistraties tijdens Dutch Health Week
Lees meer